De Prins Hendrikpolder
Texel heeft een rijke geschiedenis van verlies en aanwinning van land. Toen Texel rond 1200 op zijn kleinst was bestond het uit drie eilanden. In de loop van ruim zes eeuwen hebben de eilanders twee zeegaten gedicht en vervolgens steeds meer stukken kwelder ingepolderd. Zo kreeg het eiland zijn huidige vorm. Je kunt zeggen dat de helft van het eiland door de natuur is ontstaan, en de andere helft door mensen is gemaakt. De dijk van de Prins Hendrikpolder werd pas in 1847 gedicht. De polder heeft een rechthoekige verkaveling en grote percelen met akkerbouwgewassen en bloembollen.
De Waker, De Slaper en De Dromer
De Prins Hendrikpolder is omringd door dijken waar onze drie kamers naar vernoemd zijn, namelijk De Waker, De Slaper en De Dromer.
De Wakerdijk heeft een primaire waterkerende functie en waakt over het land. De Slaper is een oude zeedijk gelegen achter de primaire waterkering. In het geval van een dijkdoorbraak van de Waker, kan de Slaper zijn taak overnemen. Tot slot is de Dromer een extra slaperdijk die geen waterkerende functie meer heeft, maar alleen nog een cultuurhistorische waarde of een natuurwaarde.
Boerenerf Johanneshoeve
Stolpboerderij Johanneshoeve werd in 1897 opgeleverd met een ‘koe-loods’ van 47 meter lang. De boerderij is waarschijnlijk vernoemd naar de rentmeester, Johannes Epeus Winkler.
In 1916 bouwde de huidige bewoner die landbouwer en veehouder was in eigen beheer een schuur. Deze was bestemd als bergplaats maar werd het tijdelijke verblijf van Belgische ‘werklieden’. Na verschillende boeren waaronder een bollenboer woonde er in de jaren 80 een schapen- en geitenboer die van de melk onder andere kaas en schapenmelkzeep liet maken. In 1997 werd de opslagschuur herbouwd.
In 2019 zijn de oude schuren gesloopt en werd er een volledig nieuwe schuur neergezet. In de schuur werden drie luxe kamers gebouwd en was er plaats voor de stalling van caravans. Vanaf 2021 zijn wij, familie Schoo, de trotse eigenaren.
Bronnen:
- Boerderijenboek – Geschiedenis en naamgeving van alle boerderijen op Texel hun eigenaren en bewoners.
- Ecomare
- Jan de Nul.com
- geografie.nl